apr 17

OPEN KAART Allard Pierson museum


In de tentoonstelling Open kaart in het Allard Pierson in Amsterdam reis je door zeven eeuwen kaarten en atlassen. Je ontdekt achter iedere kaart een verhaal. Voor kinderen is er de speurtocht Schatzoekers ahoy!

De tentoonstelling start in Amsterdam met een unieke grote stadskaart uit 1625 vol kleine details, en zoomt via Nederland en Europa uit naar de wereld. Speciale aandacht is er voor kaarten van voormalig Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen.

Verhalen over kaarten

De meeste kaarten in de tentoonstelling zijn in Amsterdam gemaakt. Nergens anders werden zulke accurate en mooie kaarten gemaakt als in de Kalverstraat en aan het Damrak, waar onder meer Frederick de Wit en Willem en Joan Blaeu hun werkplaats hadden. In de tentoonstelling kom je van alles te weten over het kaartenmaken. Je ontdekt dat achter iedere kaart wel een verhaal schuil gaat. Oude en meer recente kaarten getuigen van koloniale verhoudingen, geografische ontwikkelingen, de omgang van Nederland met het water en veranderende grenzen.

Per zaal is één van de getoonde kaarten uitgelicht die je onder de loep kunt nemen. Een aparte zaal is gewijd aan de allernieuwste cartografische technieken, een samenwerking met het Amsterdamse technologiebedrijf TomTom.

Open kaart Reflecties

Diverse hedendaagse kunstenaars zijn geïnspireerd door het fenomeen kaarten. In de aansluitende tentoonstelling Open kaart Reflecties zijn vanaf april werken te zien van Gert Jan Kocken (1971), Remy Jungerman (1959), Jan Rothuizen (1968) en Qiu Zhijie (1969). Remy Jungerman maakte speciaal voor de tentoonstelling een werk waarmee hij reflecteert op de kaart van Alexander de Lavaux, een uitgebreide en zeer gedetailleerde kaart van Suriname uit 1737.


Kaart wordt geladen...Bekijk hier alle uitjes en activiteiten>>