okt 01

75 jaar Zuiderzeemuseum


Het Zuiderzeemuseum viert zijn 75-jarige jubileum en dus is het er elke dag feest: de straten en bruggen in het buitenmuseum zijn versierd en er zijn tal van feestelijke activiteiten. Geniet op een en dezelfde dag van Koningsdag, een bloemencorso én de kermis!

Het Zuiderzeemuseum is niet alleen ontzettend leuk voor de hele familie, maar ook heel leerzaam! Speel samen met je (groot)ouders oud-hollandse spelletjes of kruip in de schoolbanken van toen. Ook in het binnenmuseum valt er van alles te beleven. Klim op een vissersschip of ga op pad met Marretje de meeuw.

Corsowagen bouwen

In het vissersdorp vind je een huizenhoge praalwagen gemaakt door wagenbouwers van het Vollenhoofse Bloemencorso. Leer hier alles over de bouw van deze uitzonderlijke wagens en laat je fantasie de vrije loop tijdens het bouwen van een miniatuurversie.

Met speciale ‘bloem-bouwschijven’ bouw je samen een bloemenpraalwagen. Alle bloemen hebben acht uitsteeksels, waardoor je ze in elkaar kunt schuiven. Zo kun je in alle richtingen bouwen en oneindig veel verschillende vormen maken. Laat vooral je fantasie de vrije loop, net als de bouwers van het bloemencorso in Vollenhove. Veel bouw- en speelplezier!

Schrijfles

In de school uit Kollum worden in de weekenden, vakanties en feestdagen lessen gegeven. Volg een schrijfles en leer schrijven met een kroontjespen. Schuif aan, want het is leuk en leerzaam!

In Nederland speelde de centrale overheid een grote rol in het onderwijs. Gevolg was een uitgebreid net van door de staat gefinancierde openbare scholen. In 1901 werd de leerplicht ingevoerd. Kinderen tussen zes en twaalf jaar moesten vanaf nu naar school. Ze leerden schoonschrijven, spreken (uitspraak) en krijgen aanschouwelijk onderwijs via schoolplaten.

Meer informatie? Bezoek de website voor meer informatie over prijzen, openingstijden en speciale tentoonstellingen.


Kaart wordt geladen...Bekijk hier alle uitjes en activiteiten>>