Generaties op ontdekking - Asjemenou!


Asjemenou!

Kom jij ook herinneringen ophalen in Het Noordbrabants Museum?
Wat hebben het patatje kapsalon, de flippo en de pet van Ome Willem met elkaar gemeen? Iedereen had het erover.
De tentoonstelling Asjemenou! vertelt het verhaal van de naoorlogse Nederlandse populaire cultuur aan de hand van 100 voorwerpen. 

Het patatje kapsalon
De Rotterdamse kapper Nathaniël Gomes had zin in patat met shoarma en belde de shoarmaboer met het verzoek of alles in één bakje kon.
De eigenaar van snackbar El Aviva in de wijk Delfshaven voorzag in de behoefte van de klant.
Het patatje kapsalon zou hem vader aller monstersnacks maken.

De flippo
Bericht uit de Volkskrant van 12 mei 1995: 'Een 14-jarige jongen heeft woensdag in Groningen een 12-jarig meisje met een zakmes bedreigd omdat hij haar flippo’s wilde hebben.
' Halverwege de jaren 90 waren flippo’s een enorme rage.
Het was de bedoeling om de volledige collectie te verzamelen of spelletjes te spelen. Deze combinatie maakte de flippo onweerstaanbaar. 

De pet van Ome Willem
'Doen jullie even mee, rakkers?'. Het begon natuurlijk altijd met de entree van Edwin Rutten (Ome Willem) die de kinderen welkom heette.
Dan kwam het openingslied en tot slot het gezongen vraag-en-antwoordspel met het publiek.
Dat eindigde met de vraag waarvoor kinderen in de jaren 70 zich soms een hele week aan het opladen waren: 'Luister even wat ik roep, lusten jullie ook een... broodje poep?'

Aanvullende informatie

Plaats: Den Bosch
Provincie: Noord-Brabant
 • Speurtocht 'ontdek het geheim van de keizer'

  Speurtocht 'ontdek het geheim van de keizer'

  Ontdek het geheim van de keizer! Tijdens de speurtocht over het landgoed van Huis Doorn kom je van alles te weten over het leven van een keizer.
 • Het Scheepvaartmuseum

  Het Scheepvaartmuseum

  De tentoonstellingen van Het Scheepvaartmuseum zijn divers en voor alle leeftijden. Interactieve tentoonstellingen voor de kinderen, historische feitjes voor de maritieme liefhebber, kunstobjecten voor de cultuurliefhebber en prachtige verhalen over de maritieme geschiedenis. 
 • Ontdek de magie van glas!

  Ontdek de magie van glas!

  Nationaal Glasmuseum, twee locaties, één grote belevenis. In de glasblazerij zie je hoe gloeiend glas tot leven komt. In het museum duik je in dé grootste glazen schatkamer van Nederland.
 • Belasting & Douane Museum | museum@home

  Belasting & Douane Museum | museum@home

  Het museum bij je thuis met leuke creatieve,lesprogramma’s en bijzondere museumschatten.  Museum@home
 • Ontmoet mij

  Ontmoet mij

  Jaarthema 2020 : Ontmoeten is van alle tijden: het verleden, het heden en de toekomst. Het draait om diverse mensen, met ieder hun eigen verhaal. In het Nederlands Openluchtmuseum staat dit jaar het thema Ontmoet Mij…